Iokc_logga

 

 

Samordningsorganisation för Funktionsrättsföreningar i Kronobergslän

Nu när hösten drar in och det kyligare vädret gör att vi tillbringar mer tid inomhus får vi inte glömma att Covid-19 finns kvar och smittar fortfarande. Därför måste vi fortfarande vidta åtgärder för att undvika smittspridning.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd innebär bland annat att det är viktig att undvika större sociala sammanhang där flera personer träffas. Råden gäller fram till 31 december 2020.

Håll avstånd och ta personligt ansvar

Viktiga saker som alla kan göra:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du kontakta 1177 för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
  • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

Det är särskilt viktigt att skydda våra äldre, som riskerar att bli svårt sjuka, mot covid-19. Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Läs mer om covid-19 och hur du kan skydda dig och andra från smittspridning

Föreskrifter för särskilda grupper

(PDF-dokument som kan laddas ner)

Folkhälsomyndigheten följer noga händelse­utvecklingen, utför mikro­­biologiska analyser, och gör bedömningar av risker och av hur utbrottet utvecklas. Genom dessa åtgärder kan vi fördröja smitt­spridningen och minska antalet som är sjuka samtidigt.

Information på olika språk

Tillsammans kan vi bromsa smittan i Sverige.