Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Hur kan alla barns röster bli hörda i skolan?

6 november, 2020, kl. 09:00 - 10:00

Webbinariet direkttextas av skrivtolk.

Välkommen till ett webbinarium med Funktionsrätt Sveriges projekt Rätt från början och projektet Aktion som metod hos Malmö mot diskriminering. Båda projekten drivs med stöd av Arvsfonden.

Alla elever har rätt till en inkluderande utbildning. Men trots att Funktionsrättskonventionen gäller i Sverige sedan 2009 och Barnkonventionen blivit svensk lag får barn och unga med funktionsnedsättningar sällan komma till tals i beslut som handlar om deras liv och skolgång.

Hur kan alla barns röster bli hörda i skolan?

I det här webbinariet fokuserar vi på olika metoder och verktyg för att involvera barn med funktionsnedsättning i skolan. En förutsättning för att rätten till en inkluderande utbildning ska kunna förverkligas är just att alla barn får komma till tals och att de får det stöd de behöver i skolarbetet.

  • Malmö mot Diskriminering och projektet Aktion som metod utvecklar metoder och verktyg där barn som blivit utsatta för diskriminering får göra sina röster hörda. På webbinariet pratar Therese Svensson, jurist på Malmö mot Diskriminering, med utgångspunkt i den nysläppta rapporten Fråga barnet vad det behöver. Rapporten ger en nulägesbeskrivning av anmälningar om bristande tillgänglighet mot barn i företrädesvis skolan som handlagts av Malmö mot Diskriminering under året. I samtliga beslutsfattarled har brister utifrån ett barnrätts- och funktionsrättsperspektiv identifierats.
  • Rätt från början utvecklar bland annat metoder för universell utformning av lärmiljöer, där elever för möjlighet att komma till tals tidigt i utvecklingsprocessen. Rätt från början är ett projekt som drivs i samverkan med Certec vid Lunds tekniska högskola.

Medverkande

  • Therese Svensson, jurist på Malmö mot Diskriminering
  • Diana Chafik, projektledare Rätt från början
  • Emil Erdtman, doktorand, Certec och projektmedarbetare i Rätt från början
  • Tor Gustafsson, kommunikatör, Rätt från början

Anmälan
Anmälan görs via Funktionsrätt Sveriges webbplats.

Detaljer

Datum:
6 november, 2020
Tid:
09:00 - 10:00
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
,

Plats

Webbinarium
Sverige

Arrangör

Funktionsrätt Sverige
Telefon:
08-546 404 00
View Organizer Website